Daar zat ik dan, in de opnamestudio van onze school. Met zwetende handen beantwoord ik vragen over mijn Twitterverslaving. Het meisje dat online bekend staat als xd44ntjuh. Het meisje dat al vijf jaar lang aan het bloggen is. Het meisje dat haar beste vriendinnen via internet leerde kennen. Het meisje dat daar zelfs haar zusje adopteerde. Het meisje dat haar stage bij Vrouw.nl met gemak had gevonden. Het meisje dat haar huidige vriend leerde kennen door het wereld wijde web. Seriously, what the hell did we all do before the Internet?!
Na afloop kreeg ik het boekje Het Kleine Twitter Handboek in mijn handen gedrukt. “Het zal moeilijk worden, maar heel misschien haal je nog leuke tips uit dit boekje,” stond er op de eerste bladzijde geschreven. Die avond begon ik met het lezen van de Voor-Tweet (voorwoord) in 140 tekens. Daarna wist ik dat ik het boekje in één ruk uit zou lezen. Met een glimlach op mijn gezicht, soms wat gegrinnik of een harde lach, baande ik mij een weg door de gids op zakformaat. Er is ontzettend creatief omgegaan met de manier van vormgeven. Zo leer je alles wat je moet weten over Twitter in tien Tweets, worden de tien soorten Twittersukkels beschreven en stamp je met gemak de tien Twitter geboden in je hoofd.
Daarnaast kun je aan het eind van een hoofdstuk een interessante quote lezen, zoals Josh Billings’: “Woorden hebben veel macht, zolang je er niet te veel achter elkaar plakt.” Ik haalde mijn hart op bij de nettiquette, waar Jeroen van Koningsbrugge met zijn koffie-tweets nog wat van kan leren. Mijn vocabulaire werd door het kleine boekje uitgebreid met woorden als Twaddict, Twired en Tweetup, maar ook ander jargon als The Fail Whale, Follow Friday en Dweets komt aan bod.
Een hoofdstuk waar ik erg om heb moeten lachen is Twitter Jezelf Slim, waarin de grote literaire meesterwerken worden besproken in – jawel – 140 tekens. Door het boekje heb ik naast mijn echofon applicatie voor Firefox nu toch ook maar Tweetdeck gedownload. En ik weet dat als ik straks een iPhone heb, Twitter echt niet meer weg te denken zal zijn uit mijn leven. Zoals Biz Stone, medeoprichter van Twitter, beargumenteert: “Twitter is het communicatiesysteem waarvan je niet wist dat je het nodig had tot je het had.”
Dit is ondertussen een aardig lange recensie geworden over een aardig klein boekje dat iedereen zou moeten lezen. Voor 4,99 haal je hem al bij de boekhandel en hoewel het boekje over een half jaar waarschijnlijk verschrikkelijk achterhaald is, is het microboekje een echte musthave voor microbloggers.
17 reacties on “Leestip: Het Kleine Twitter Handboek”