De vliegeraar vertelt het verhaal over twee beste vrienden die samen opgroeien in het vredige Kabul, Afghanistan, tot een vreselijke gebeurtenis en het schuldgevoel dat daarmee gepaard gaat de vrienden voorgoed uit elkaar drijft. Op de achtergrond van het verhaal staan een aantal gebeurtenissen uit de geschiedenis van Afghanistan, van de val van de monarchie, via de Sovjet-invasie tot het Taliban-regime.
De vliegeraar was het debuutroman van de schrijver en arts Khaled Hosseini. Hij is geboren en getogen in Kabul, als zoon van een diplomaat wiens gezin in 1980 na de Russische inval naar de Verenigde Staten emigreerde. Eind 2007 waren er in Nederland een miljoen exemplaren van het boek verkocht. Natuurlijk mocht de verfilming van het boek niet in Afghanistan getoond worden. Konden we maar met een miljoen soldaten die bergen in en het volk weer laten vlieg(er)en.
Het boek lag al maanden op de rand van mijn bed, klaar om verslonden te worden. Ik was al eens in het boek begonnen maar kwam niet verder dan bladzijde 80. Waarom was dit boek zo populair? Waarom vond iedereen het verhaal helemaal geweldig? Ik begreep er niets van, tót ik de film ging bekijken. Ik zat ruim twee uur aan mijn beeldscherm gekluisterd. Bijna kwijlend, mijn mond open van verbazing en soms op het puntje van mijn stoel. Ineens begreep ik het allemaal. Ik begreep de dieperliggende gedachte, ik begreep het verhaal, ik begreep Amir en Hassen. Ik heb die nacht dan ook geen oog dicht gedaan, ik moest en zou het boek lezen. Na een paar slapeloze nachten heb ik het boek uit en wil ik zo snel mogelijk Duizend Schitterende Zonnen lezen, dat al smachtend op me ligt te wachten op mijn moeders boekenplank. Ik geef toe, Khaled Hosseini is een wonderbaarlijke schrijver.
Ben jij al betoverd door Khaled Hosseini?