Mijn eerste bezoek aan de FilmHallen is na het zien van de oorlogsfilm Unbroken een feit. Samen met mijn moeder ging ik naar deze kleine, maar zeer fijne bioscoop in Amsterdam West. Hulde voor Angelina Jolie, die met deze film bewijst een prima regisseuse te zijn. En hulde voor Jack O’Connell, die in de rol van een stille oorlogsheld duikt.
Unbroken vertelt het waargebeurde verhaal over Louis Zamperini. Een hardloper tijdens de Olympische Spelen van 1936, wiens vliegtuig neerstort in zee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zamperini drijft 47 dagen op zee, totdat hij gevangen wordt genomen door de Japanse marine. En dan begint er nog veel, heel veel meer ellende. Unbroken is dan ook een indrukwekkende en zenuwslopende film, maar als deze korte beschrijving nog niet genoeg is, lees onderstaande feiten dan eens door.
1. Voor het verhaal een film werd, was er een boek.
“Mam, volgens mij is het een boekverfilming,” fluisterde ik in het duister toen de intro begon. Een paar seconden later bleek ik gelijk te hebben, toen de naam van Laura Hillenbrand op het witte boek verscheen. Haar debuut Seabiscuit: An American Legend (2001) omschreef het bijzondere leven van een renpaard. Dat verhaal ken je vast wel, van de gelijknamige film. In 2010 zette ze het verhaal van Louis Zamperini op papier. Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption werd een autobiografie die schreeuwde om verfilmd te worden. En zo geschiedde.
2. Angelina Jolie heeft het regisseren te pakken.
Unbroken is alweer de derde film waarbij Angelina Jolie furore maakt als regisseuse. Ze maakte eerder de documentaire A Place in Time en het oorlogsdrama In the Land of Blood and Honey. Met Louis Zamperini bouwde ze een bijzondere band op, Angelina vroeg hem bij het maken van de film zelfs om raad. Angelina kon de première van Unbroken overigens niet bijwonen. Ze zat thuis met de waterpokken.
3. De échte Olympische held: Louis Zamperini.
De echte Louis Zamperini werd in 1936 achtste bij de 5000 meter sprint.Maar wat pas echt indruk maakte, was zijn laatste ronde die hij in 56 seconden liep (een record!). Zamperini zag deze ervaring als een mooie aanloop naar de volgende Spelen in Tokyo. Dat liep door de oorlog echter anders en zijn kans om Olympisch kampioen te worden was voorbij. Echter, 50 jaar later was hij de eregast op de Olympische Spelen in – jawel – Tokyo. Zamperini droeg hardlopend het Olympisch vuur het stadion in, vlakbij de plek waar hij ooit gevangen zat.
4. Acteerdebuut voor Japanse rockster.
Unbroken is voor de Japanse rockster Miyavi (aka Takamasa Ishihara) zijn acteerdebuut. Toch kreeg de ‘Samurai Guitarist’ het voor elkaar om gevangenisbewaarder Watanabe vol overgave en overtuigingskracht te spelen. Zo overtuigend zelfs, dat hij bij de meest extreme scène van de film daadwerkelijk over zijn nek ging.
5. Jack O’Connell, Jack O’Connell en Jack O’Connell.
Entertainment Weekly gooide het op “real star on the rise” en noemen zijn vertolking van Louis Zamperini in Unbroken “totally hypnotic”. In 2005 had de Britse acteur Jack O’Connell zijn eerste rolletje te pakken in de Britse soap opera Doctors, anno 2014 blijkt hij ook gewoon fantastisch te zijn als oorlogsheld op het witte doek. Wat mij betreft een prima keuze van Angelina Jolie, van mij mag de beste Jack in nog veel meer films de hoofdrol vertolken.
6. De echte Louis Zamperini zal de film nooit zien.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Louis Zamperini dood verklaard. President Franklin D. Roosevelt stuurde in 1944 zelfs een condoleance kaart naar zijn ouders. Foutje, bedankt? Zamperini zou nog 70 jaar leven, tot hij op 2 juli 2014 op 97-jarige aan een longontsteking overleed. Hoewel Angelina Jolie de ruwe versie van Unbroken heeft laten zien, heeft Zamperini de definitieve versie nooit mogen aanschouwen.
12 reacties on “Filmtip: Unbroken (2015)”