Op uitnodiging mocht ik vandaag bij een perspresentatie van Stage Entertainment aanwezig zijn. Albert Verlinde wilde ons namelijk graag vertellen dat The Lion King musical terugkomt naar Nederland! We moeten nog wel even geduld hebben, want de voorstelling is pas vanaf oktober in het jubilerende AFAS Circustheater in Scheveningen te zien. Vooralsnog zul je het dus nog even met mijn fotoverslag hieronder moeten doen!
De cirkel is rond
Nants ingonyama bagithi Baba. Sithi uhm ingonyama… Terwijl het licht in het auditorium van het Stedelijk Museum gedoofd is, echoën deze bekende klanken door de zaal. Het is de begintune van The Lion King, beter bekend als het succesnummer The Circle of Life. Het is Zama Magudulela die ons als Rafiki betoverd als een echte witch doctor. Waarna Irene Moors ten tonele verschijnt. Irene geeft schoorvoetend toe dat ze de musical nog niet eerder heeft gezien. Het Circustheater had namelijk ook in 2004 al de eer om The Lion King musical op de bühne te hebben staan. Ik knik overigens schuldbewust met Irene mee, ook ik heb – tot mijn grote spijt – toentertijd de musical niet gezien. Gelukkig is het nu ein-de-lijk tijd voor een herkansing!
De koning van de musicals
Na de korte inleiding van Irene Moors is Albert Verlinde, algemeen directeur en producent van Stage Entertainment Nederland aan de beurt. Hij noemt The Lion King de koning van de musicals. Logisch, want op Broadway en West End is ‘ie al bijna 20 jaar te zien! Meneer Verlinde vertelt dat hij een paar jaar geleden met zijn neefjes naar de show ging in Londen. Diep onder de indruk besloot hij het Nederlandse publiek ook (weer) de kans te geven om het spektakel met eigen ogen te zien. En dat vind ik dus hartstikke leuk. Maar mijn moeder ietsjes minder. Als echte musicalfreak (ik heb het niet van een vreemde) heeft zij de musical natuurlijk allang gezien!
Kunst op het toneel
Goed. Weer terug naar de perspresentatie. Waarbij Albert apetrots vertelt: “We hebben het Stedelijk Museum in Amsterdam niet voor niets uitgekozen om deze spannende mededeling te doen. Het is een plek waar kunst en een breed publiek samenkomen.” En ook dat is The Lion King, een waar kunstwerk op het toneel dat je nog lang bij zal blijven (ja, ook dat moet mijn moeder beamen). Albert: “Regisseur Julie Taymor heeft een prachtige vertaling van artistieke grootsheid op het toneel gebracht die zich inmiddels al wereldwijd heeft bewezen. Ik kijk ernaar uit om de show in het Circustheater te zien staan waarvan we dit jaar ook het 25-jarig bestaan als musicaltheater vieren.”
Can you feel the love already?
Julie Taymor was de vrouw die in in de jaren ’90 het onmogelijke mogelijk moest maken. In 1994 ging de tekenfilm The Lion King in première. En in datzelfde jaar presenteerde Disney Beauty and The Beast als hun eerste musical op Broadway. Toen dat een succes bleek te zijn, wilde de toenmalige CEO koste wat kost The Lion King vertalen naar een musical, tegen het advies van zijn werknemers in. En daar kwam Julie Taymor om de hoek kijken, met het idee om van The Lion King musical een double event te maken; je ziet mens én dier, waarbij de mensen de dieren tot leven brengen.
Naar mijn idee is deze samensmelting juist hetgeen wat de voorstelling zo bijzonder maakt. Waarbij ook de taal, de kostuums en maskers, bewegingen en dans en het decor precies lijken te kloppen en bijdragen aan het aanhoudende succes van de show. Oh, en de muziek van Elton John en Tim Rise natuurlijk. Zo werden we tijdens de perspresentatie getrakteerd op onder andere het Oscar winnende lied Can you Feel the Love Tonight en de beklemmende ballad Shadowland.
Op 30 oktober gaat Disney’s The Lion King musical in première en de kaartverkoop is vandaag gestart. Zou jij The Lion King musical willen zien?
11 reacties on “Must see: The Lion King”