Men neme een vleeschkleurige panty (te koop bij iedere supermarkt om de hoek) en vult deze met wat vers fruit (te koop bij diezelfde supermarkt om de hoek). Vervolgens drapeert men het gevormde kunstobject voor een rustige, lichte achtergrond en klikt eenmaal met de fotocamera.
De stille inspiratiebron
Het stilleven anno nu. Een artistieke compositie van roerloze of levenloze voorwerpen, die met zorg zijn belicht. Een manier om alle rijkdom en weelde in de Gouden Eeuw vast te leggen. Van zeebanket tot pronkstilleven en van jachstuk tot Vanitas, die mettertijd steeds weer herontdekt worden als inspiratiebron voor de hedendaagse kunstenaar, waarin de samenhang van vorm, kleur en lichtval een belangrijke rol speelt.
Doe het met muziek
Dat klinkt allemaal heel saai en technisch, maar na de tentoonstelling Still/Life – Contemporary Dutch Photography ben ik het (in mijn ogen) stoffige stilleven meer gaan waarderen. Een jonge generatie fotografen laat hun veelal humoristische visie zien op dit eeuwenoude fenomeen. Bovendien kun je de tentoonstelling bekijken onder het genot van een bijpassend muziekje, samengesteld door 22tracks. Ineens krijgt je museumbezoek een extra dimensie, loop je rond met een glimlach van oor tot oor en realiseer je dat die fleurige foto van een afvalzak best boven je bed mag hangen.
Levende bloggers
Wat ik opmerkte tijdens de tentoonstelling is dat bloggers eigenlijk niets anders doen. Denk bijvoorbeeld eens aan de inhoud van een tas, de kaptafel en nagellakstash van ijdele meisjes of details van het interieur in huize blogger. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de clip Elektrotechniek van de Jeugd van Tegenwoordig.
Komt dat zien
Na het bekijken van de verschillende invalshoeken, benoem ik – hoe ironisch – een ouderwets uitziend bloemstilleven (dat ook een schilderij uit de Gouden Eeuw had kunnen zijn) tot favoriet. Nieuwsgierig geworden? Still/Life, Contemporary Dutch Photography is nog tot 26 oktober 2011 te zien in Foam. Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.
Ja, zo kan het dus ook.
Creatief met melk.
Bouquet V door Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes.
Zoek de verschillen.
Fruit door Krista van der Niet.
Vanitas anno 2011.
De consumptiemaatschappij.
De schrijf van 5.
Pingback: Liefde voor New York Times Magazine Photographs in FOAM Amsterdam | Danielle