Graag neem ik je een stukje mee terug in de tijd. Toen de zon schitterde in de grachten en toeristen zonnige selfies maakten van dit idyllische stukje Amsterdam. Op deze bewuste zomerdag waren wij onderweg naar Koninklijk Theater Carré. Vriendje en ik waren uitgenodigd om de voorpremière van War Horse bij te wonen. En hoewel het weer het verbood om binnen te zitten, heb ik tot op de dag van vandaag nog geen moment spijt gehad van mijn bezoek aan dit wereldwijde theaterfenomeen.
Bijzonder indrukwekkend
Zoals alle goede verhalen begint ook dit verhaal met een goed boek. De Britse auteur Michael Morpurgo schreef de succesvolle roman in 1982. War Horse werd een ode aan de opmerkelijke en oprechte vriendschap tussen mens en dier. Tegelijkertijd is het een indrukwekkend verhaal over moed en loyaliteit.
Albert en Joey
War Horse vertelt het verhaal van de jonge Albert en zijn geliefde paard Joey. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog wordt Joey verkocht aan de cavalerie van het Britse Leger en naar Frankrijk verscheept. Daar raakt het paard al snel verstrikt in vijandelijk gebied. Het lot neemt hem mee op een uitzonderlijke reis waarbij hij beide kampen bijstaat en zichzelf uiteindelijk alleen terugvindt in Niemandsland. Albert kan Joey niet vergeten en nog te jong om in het leger te gaan, begint hij aan een gevaarlijke missie om Joey te vinden en hem thuis te brengen.
Nederlandse première
Na het boek ging het theaterstuk in 2007 op West End Londen in première. Nadien heeft de Broadwayproductie vijf Tony Awards gewonnen en is het stuk wereldwijd gezien door meer dan 5 miljoen (!) theaterbezoekers. Ook Steven Spielberg zag kansen, met de dramafilm uit 2011 als resultaat. Het werd daarom hoog tijd om als theater minnend kikkerlandje deze voorstelling naar Nederland te halen. En afgelopen zomer ging dan eindelijk de Nederlandstalige versie van War Horse in première in Koninklijk Theater Carré.
Veel mensen doet het theaterstuk denken aan de succesvolle musical The Lion King. Toch ademt War Horse een geheel andere sfeer. Het verhaal lijkt in zijn geheel niet op een sprookje en de poppen creëren de illusie levensecht te zijn. War Horse wordt namelijk verteld door dertig acteurs in combinatie met poppentheater van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company. Hun stijl, heel soepel en organisch, is gebaseerd op het eeuwenoude Japanse Bunraku, waarbij de spelers te zien zijn. En zo kijk je met open mond naar levensgrote ademende en galopperende paarden. Magisch (hé dat is dan weer wel erg Disney) tot leven gebracht op het toneel. Het is een theaterstuk dat je nog lang bij zal blijven…
Op dit moment staan de puppeteers van War Horse in het Luxor Theater van Rotterdam op de planken. Daarna doet de voorstelling het Chassé Theater (Breda), MartiniPlaza (Groningen), Theater Orpheus (Apeldoorn) en Theater Heerlen aan. Ook is het stuk vanaf voorjaar 2015 te bewonderen in België en natuurlijk kun je het theaterstuk bezoeken bij een bezoek aan Londen.
3 reacties on “War Horse op het toneel”